Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă

Arafat: Trebuie doi-trei ani ca județele să dispună de personal pe ambulanțele de terapie intensivă
Publicat: 17/09/2013, 16:58
Actualizat: 18/05/2015, 21:00

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a declarat, marți, la Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru ca toate județele din țară să dispună de personal adecvat pentru a lucra pe ambulanțe de terapie intensivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Raed Arafat a spus, la operaționalizarea ambulanței de terapie intensivă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava, că mai este nevoie de cel puțin doi-trei ani până când județele vor dispune de personal medical adecvat care să lucreze pe aceste autospeciale.

El a precizat că, în prezent, în peste jumătate din județe există echipaje de terapie intensivă mobile.

„Pe mașinile de terapie intensivă eu cred că ne mai trebuie încă cel puțin doi-trei ani până când avem numărul de personal adecvat ca să le acoperim”, a spus Arafat

Secretarul de stat a mai spus că, la nivel național, este foarte important ca numărul de echipaje de terapie intensivă mobile să crească, precizând că, pe lângă operaționalizarea ambulanțelor de tip C de la Suceava și Botoșani, vor mai fi operaționalizate și mașinile de terapie intensivă de la Ploiești și Pitești.

„Poate că mai sunt două-trei județe care au astfel de mașini de terapie intensivă însă fără personal, dar această problemă este în curs de rezolvare”, a afirmat Arafat.

El a arătat că în luna octombrie va avea loc examenul de specialitate pentru medicii rezidenți în medicina de urgență, urmând ca aceștia să fie încadrați în aceste servicii de urgență.

Arafat a precizat că Ministerul Sănătății va continua să achiziționeze anual ambulanțe, însă în număr mai mic, pentru înlocuirea celor uzate, astfel încât să nu se ajungă în situația ca tot parcul auto să fie învechit.

„Sper ca până la sfârșitul anului să mai fie livrate 153 de ambulanțe pentru serviciile de ambulanță din țară. Programul MS e un program multianual, care se adresează și serviciilor de ambulanță și SMURD”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că, în acest an, vor mai fi livrate două elicoptere SMURD, astfel încât fiecare regiune să dispună de un astfel de aparat.

Referindu-se la dotarea specifică în caz de dezastre, Arafat a apreciat că până la jumătatea anului 2015 aceasta va fi finalizată.

În ceea ce privește ambulanța de tip C de terapie intensivă de la Suceava, Arafat a spus că aceasta a fost cumpărată cu fonduri structurale prin Programul Operațional Regional, prin implicarea autorităților locale și regionale.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C în Suceava și Botoșani este foarte importantă pentru că înseamnă creșterea capacității de intervenție cu încă două echipaje de cel mai înalt nivel de competență și anume, echipaje C1, de terapie intensivă mobilă”, a spus Arafat, menționând că pentru început cele două echipaje de terapie intensivă mobile vor funcționa 12 ore din 24, iar până la sfârșitul anului, când va fi completată și schema de personal cu medici de urgență, acestea vor funcționa 24 de ore.

Prezent, de asemenea, la Suceava, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, colonel Ion Burlui, a declarat că, după operaționalizarea ambulanței de tip C de la Suceava, se poate spune că, în județ, dotarea pentru situații de urgență este „la maximum” și poate permite sucevenilor „să se simtă, mai mult ca oricând, cetățeni europeni”.

„Operaționalizarea ambulanței de tip C este un plus pentru oraș, pentru județ și pentru cei care tranzitează județul Suceava și, nu în ultimul rând, pe noi ne va obliga să ridicăm ștacheta”, a mai spus Burlui.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că operaționalizarea ambulanței de tip C, „un spital mobil pe roți”, este foarte importantă pentru județul Suceava, mai ales că acum există și personal medical de specialitate care să intervină atunci când situația o impune.

Nechifor a mai arătat că a fost inițiată procedura de achiziție a unei autospeciale de intervenție la înălțime care va intra în dotarea ISU Suceava.

Medicii care vor lucra la Suceava sunt rezidenți în anul cinci la Medicină de urgență, iar unii dintre ei au gestionat situații grele, a precizat coordonatorul SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
A murit unul dintre cei mai iubiți actori români. A jucat în zeci de filme...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×